Lowland Villa (LLV) is een nieuw concept in het muziekonderwijs.

Lowland Villa is er voor leerlingen, leraren, muziekliefhebbers, uitvoerende artiesten en organisatoren en streeft naar de vorming van een gezonde culturele gemeenschap waar iedereen zowel leerling, leraar, publiek als artiest is. Informatie en gevoel worden zonder terughoudendheid of weerstand door iedereen gedeeld. Onze stuwende kracht is een sprankelende ziel en nieuwsgierigheid, talent is onze motor en aan het stuur zitten ervaren, onafhankelijke, enthousiaste professionals.

concert-fluit-en-gitaar-kade-40

Stel, je wilt graag trompet leren spelen. Je zoekt een leraar waarmee je een klik hebt. Misschien ben je fan van Miles Davis, of in de ban van de Brandenburgse Concerten. Misschien kun je meezingen met de trompetpartij van de liedjes van Cake. Of misschien ben je pas zeven jaar en/of ken je geen enkel liedje waar een trompet in voorkomt.

In ieder geval begrijpt de leraar die je hebt gekozen wat voor smaak je hebt en wat jouw (of je ouders’) plannen zijn. Na ongeveer een half jaar les speel je een redelijk aantal noten zuiver. Je viert deze prestatie met je leraar, en je ouders. Dan ga je artistieke doelen voor jezelf stellen.
Gelukkig maakt je leraar deel uit van Lowland Villa. Dat betekent dat hij of zij hoort bij een enthousiast netwerk van kunst-docenten, muzikanten, podia en culturele organisaties. Omdat je nog aan het begin staat van je muzikale carrière als trompettist brengt je leraar je in contact met (beginnende) leerlingen van collega-docenten van Lowland Villa ; een drummer, een toetsenist, zanger, saxofonist en allemaal hebben jullie hetzelfde niveau!

De eerste paar oefensessies klinken nog afschuwelijk maar jullie weten wel precies wat je wilt! Met de hulp van een ervaren leraar-toetsenist is de band goed genoeg om op te treden op een klein podium van een lokaal festival (natuurlijk georganiseerd door Lowland Villa).

Je bent nog nooit zó zenuwachtig geweest; en om helemaal eerlijk te zijn, de muziek van je band deed soms pijn aan je oren. Maar je hebt het wel gedaan! Je hebt je angst overwonnen en je gaat uit je dak! Je viert dit met de band en de vrienden en familie die ondanks het kattengejank van de band jouw muzikale talenten herkennen.

Ondertussen studeer jij heel gedisciplineerd verder. Je gaat met sprongen vooruit. Je leert het netwerk van je leraar steeds beter kennen. Op plaatselijke concerten en door LLV georganiseerde masterclasses ontmoet je onontdekte talenten: fantastische visionaire artiesten waar je mee kunt praten, van kunt leren en zelfs samen mee kunt spelen. Je wordt omgeven door een levendig netwerk van mensen met één gemeenschappelijke passie, muziek. Sommige zijn ongelooflijk getalenteerd, anderen wat minder.
Je speelt een serie concerten met een mede door jou opgericht koperkwintet. Door een paar losse lessen van een docent compositie van Lowland Villa leer je je favoriete melodieën en stukken te arrangeren voor jouw groep. De Lowland Villa impresario zorgt ervoor dat je kwintet in een serie concerten kan spelen waar zowel lokale talenten als grote internationale namen spelen.

Na het concert wordt je benaderd door jonge musici die door je Lowland Villa leraren uitgenodigd zijn om te komen luisteren. Jullie praten wat na, je geeft ze wat advies en misschien kun je hen later helpen wanneer ze zelf een project opzetten.

Het maakt niet uit of je uiteindelijk voor een ander beroep kiest, of dat je probeert je brood te verdienen als professioneel muzikant. Lowland Villa helpt je muziek in je leven te brengen! Doe gewoon mee! Je ziet wel waar het uitkomt.

concert-fluit-en-gitaar-kade-40